Bábpályázat 2024

III. KEMÉNY HENRIK BÁBKÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának, valamint az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft.  gyermekeknek szóló pályázata.

Erzsébetváros Önkormányzata, valamint az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. két éve útnak indított egy új eseményt, amelynek jóvoltából Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész, érdemes és kiváló művész kiemelkedő szakmai életútja előtt kíván tisztelegni. A bábpályázat a VII. kerületi óvodások és iskolások számára szól, és minden évben egy meghatározott téma köré szerveződik. Kemény Henrik a VII. kerület meghatározó művész alakja volt, 2021-ben emlékére Erzsébetváros Önkormányzata Emléktáblát avatott egykori lakhelyén a VII. kerületi Vörösmarty utcában. 2024. első két havában ismét a báboké lesz a főszerep a VII. kerületben! 

A pályázat célja Erzsébetváros díszpolgárának, Kemény Henrik emlékének, illetve a bábjáték, a bábszínház hagyományainak ápolása, a gyerekek érdeklődésének felkeltése a bábművészet iránt.

A bábkészítő pályázaton részt vehet minden olyan diák, aki 2005-2020. között született és valamelyik erzsébetvárosi oktatási intézmény növendéke vagy VII. kerületi lakos.

  • Óvodás korosztály: 3-6 évesek (a 2017 és 2020 között született gyermekek)
  • Iskolás korosztály: 7-12 évesek (a 2011 és 2016 között született gyermekek)
  • Gimnáziumi korosztály: 13-18 évesek (a 2005 és 2010 között született gyermekek)

A III. Kemény Henrik báb pályázatra minden lelkes bábkészítő egy-egy saját készítésű bábbal jelentkezhet. A bábok technikáját illetően megkötés nincs. A pályázatra beadott művek közül néhány kiválasztott mű és alkotója az eredményhirdetés napján szerepelhet Barna Zsombor Vitéz László című bábelőadásában. A pályamunkákat a szervezők 2024. január 13-ig várják. A bábokat személyesen kell leadni a VII. kerületi K11 Művészeti és Kulturális Központban és egy szakmai zsűri értékeli majd a bábokat. 

A zsűri tagjai:

Ellinger Edina – a Budapest Bábszínház igazgatója

Láposi Terka – a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

Barna Zsombor – bábszínész

Mindhárom kategóriában egy-egy első, második és harmadik helyezett kerül kihirdetésre.

  • Első díj: 50-50 ezer forintos vásárlási utalvány, belépőjegyek a Budapest Bábszínház előadására
  • Második díj: 30-30 ezer forintos vásárlási utalvány, belépőjegyek a Madách Színház előadásaira
  • Harmadik díj: 20-20 ezer forintos vásárlási utalvány, könyv ajándékok

Az eredményhirdetésre 2024. február 3-án, szombaton 10 órától kerül sor a K11 Művészeti és Kulturális Központban (Király utca 11.). Az eredményhirdetést követően megtekinthető a kiállítás, ahol bemutatásra kerülnek a pályaművek. 

A kiállítás 2024. február 10-ig tart nyitva, a pályaművekért 2024. február 17-ig jelentkezhetnek a tulajdonosok.

Kapcsolódó dokumentumok: jelentkezési lap