Bábpályázat2023

II. KEMÉNY HENRIK BÁBKÉSZÍTŐ PÁLYÁZAT

Erzsébetváros Önkormányzata, valamint az ERöMŰVHÁZ Nonprofit Kft. a tavalyi évben útnak indított egy új eseményt, amelynek jóvoltából Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész, érdemes és kiváló művész kiemelkedő szakmai életútja előtt kíván tisztelegni. A bábpályázat a VII. kerületi óvodások és iskolások számára szól, és minden évben egy meghatározott téma köré szerveződik.

Kemény Henrik a VII. kerület meghatározó művész alakja volt, 2021-ben emlékére Erzsébetváros Önkormányzata Emléktáblát avatott egykori lakhelyén a VII. kerületi Vörösmarty utcában. A művész születésnapján, január 29-én (vasárnap) ez évben is a báboké lesz a főszerep a kerületben.
A pályázat célja Erzsébetváros díszpolgárának, Kemény Henrik emlékének, illetve a bábjáték, a bábszínház hagyományainak ápolása, a gyerekek érdeklődésének felkeltése a bábművészet iránt.

A bábkészítő pályázaton részt vehet minden olyan diák, aki valamelyik erzsébetvárosi oktatási intézmény növendéke; és 2008. és 2017. között született.
Óvodás korosztály: 5-7 éves kor között (az 2015 és 2017 között született gyermekek).
Iskolás korosztály: 8-14 éves kor között (a 2008 és 2014 között született gyermekek).

A II. Kemény Henrik báb pályázatra minden lelkes bábkészítő egy-egy kesztyűsbábbal jelentkezhet. A bábokat személyesen kell leadni a VII. kerületi K11 Művészeti és Kulturális Központban és egy szakmai zsűri értékeli majd a bábokat. A pályamunkákat a szervezők 2023. január 11. és 23. között nyitvatartási időben várják. Kérjük, hogy az anonim értékelés végett a személyes leadásnál minden versenyző egy általa választott jelszót adjon meg a leadott pályamunka mellé.

A kesztyűsbábról
Az alsó mozgatású bábjáték legelterjedtebb formája. A bábszínész a kezére húzza fel a figurát, így kelti életre. Ez a bábtípus rendkívül mozgékony játékra képes, báját pedig az adja, hogy arányai nem az ember, hanem az emberi kéz arányaihoz igazodnak. Általában paravános játék formájában láthatjuk viszont a bábszínházakban.

A zsűri tagjai:

Láposi Terka - a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

Majoros Ágnes - bábművész

Szirtes Tamás - színházigazgató

Végvári Viktória - vezető színházpedagógus, a Budapest Bábszínház Mozgató c. színházpedagógiai programjának vezetője

Mindkét kategóriában egy-egy első, második és harmadik helyezett kerül kihirdetésre.
Első díj: 30-30 ezer forintos vásárlási utalvány, belépőjegyek, könyv
Második díj: 20-20 ezer forintos vásárlási utalvány, belépőjegyek, könyv
Harmadik díj: 10-10 ezer forintos vásárlási utalvány, belépőjegyek, könyv

A belépőjegyeket a Madách Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, valamint az 5. Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál biztosítja a gyerekek és kísérőik számára. A könyvek a Kolibri Gyerekkönyvkiadó részéről kerültek felajánlásra.

Az eredményhirdetésre 2023. január 29-én, vasárnap kerül sor a K11 Művészeti és Kulturális Központban (Király utca 11.). Ezen a napon a pályázó gyerekeket megvendégeljük a K11-ben, bábelőadást tart Nizsai Dániel (Illaberek Bábszínház).

Az eredményhirdetést követően megtekinthető az a kiállítás, ahol bemutatásra kerülnek a pályaművek. A kiállítás 2023. február 10-ig tart nyitva, a pályaművekért 2023. február 13. és 17. között nyitvatartási időben jelentkezhetnek a tulajdonosok a K11-ben.

Kapcsolódó dokumentumok: jelentkezési lap