Tárlatvezetés Szalai Dániellel a Metil-jazmonát című kiállításon

2023. január 17. - 17.
2023. január 17-én, kedden 18:30 órától Nagy Iza Metil-jazmonát című kiállításán tart tárlatvezetést Szalai Dániel képzőművész, a MOME doktori hallgatója.
Az eseményen a részvétel ingyenes.
~~~~~~~~~~~~~~
Nagy Iza önálló kiállításában kísérletet tesz arra, hogy új perspektívát kínáljon fel az ember és a természet viszonyrendszerében. Alaptézise, hogy a sokaknál szorongást is kiváltó ökokrízist az emberközpontúság meghaladásával orvosolhatjuk. A tárlat egy olyan állapotot vagy kort feltételez, melyben a biotechnológia és az orvostudomány szabadon teremthet kimérákat és olyan élőlényeket, amelyek nálunk sikeresebben küzdenek meg az antropocén viszontagságaival. Mi történik, ha a Turritopsis dohrnii nevű, biológiai halhatatlan medúzafajt az emberrel keresztezzük, vagy ha a növények biológiai mechanizmusaival, sajátos tér-, idő- vagy veszélyérzékelésükkel más élőlényeket ruházunk fel? Nagy Iza a spekulatív design és a fotográfia eszköztárának segítségével egy hibrid valóságot teremt, melyben visszakapcsolódhatunk a természethez és sikerrel vehetjük az ökológiai rendszerünk összeomlásával járó akadályokat is.
~~~~~~~~~~~~~~
Szalai Dániel 1991-ben született magyar művész, Budapesten él és dolgozik. Fotóalapú projektjeiben az állat-ember kapcsolatok vizsgálatán keresztül reflektál társadalmi, politikai és gazdasági kérdésekre. Munkái bemutatásában gyakran használ téri, installatív megoldásokat és kever különböző médiumokat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és bécsi Angewandte-n tanult fotográfiát; BA diplomáját design- és művészetelmélet szakon szerezte. 2021-től a MOME Multimédia-művészet DLA szakos doktorandusza.
~~~~~~~~~~~~~~
A kiállítás megtekinthető 2023. február 03-ig nyitvatartási időben.