Fuzzy Earth: Unfortunate yet Brave Species kiállításmegnyitó

2023. február 17. (19:00)
Fuzzy Earth: unfortunate yet brave species
A Fuzzy Earth (Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes) kiállítása

Kurátor: Viski Noémi

Február 17 – március 9.

A Fuzzy Earth kollektíva legújabb installációja a kihalt Rapa Nui (Húsvét-szigeti) ökoszisztéma biológiai feltámasztásának kísérletét és annak etikai következményeit vizsgálja.

Feljegyzések egy sosem látott fajról:

Pálma 1 –
.....................≥ v ≤......................
........................().........................
.................... > ∼ <......................

Pálma 2 – A patkány rágta, az ember vágta. A szigetet benépesítő Rapa Nui társadalom közel nyolcszáz év leforgása alatt a kihalásig sodorta a sziget növény- és állatvilágának egyes fajait, mely végül saját népük és kultúrájuk végéhez is vezetett. Patkányt tenyésztettek, építettek, vallási rituálékat tartottak, túlnépesedtek, éheztek, a kannibalizmus felé fordultak.

(…)

Pálma 9 – ekocídium (olyan mértékű környezetrombolás, amely az ökológiai egyensúly felbomlásához vezethet)

Pálma 10 – A Paschalococos disperta a Húsvét-sziget őshonos kókuszpálma faja volt. 1650 körül tűnt el a pollenrekordból.

Pálma 11 – Pollen, Kókusz és Fitolit: A Húsvét-szigeti pálma egykori létezését csupán a tavak medrében talált pollenek, a barlangok mélyén feltárt kókuszhéjak és az üledékekben megbúvó mikroszkopikus növényi maradványok bizonyítják.

(…)

Pálma 20 – Ma a kutatók a faj feltámasztásának esélyeit vizsgálják: a talált leletek és korunk technológiai vívmányai már elegendőek lehetnek arra, hogy a Rapa Nui pálmát megújult formában viszontláthassuk.
Pálma 21 – Van-e értelme feltámasztani egy fajt, ha annak eredeti környezeti adottságai már nem léteznek? Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

(…)

Pálma 24 – A Fuzzy Earth által feltámasztott pálma, amely egyaránt idézi a halál és az újjászületés, a megbánás és a vágyakozás gondolatát, a civilizáció lejtmenetét és az ember képességeinek, hatáskörének (látszólagos) növekedését. A fa rituális ajánlásként és új, fantasztikus teremtményként keresi helyét a világban.
Megnyitó: 2023. február 17. 19:00
Zenei performansz: Esteban de la Torre

Esteban de la Torre az EJTECH kétszemélyes formáció egyik tagja, ahol hang- és médiaművészként tevékenykedik nagyméretű installációk, hiperfizikai felületek és programozható anyagok létrehozásán. A Fuzzy Earth kiállításmegnyitóján zenei performanszában a Rapai Nui ökoszisztéma morajlását idézi meg.