Hussam Halawa: Zupperman

2023. március 14. (19:00)
Hussam Halawa: Zupperman
Megnyitó: 2023.03.14. 19:00
A kiállítást megnyitja: Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora

A Zupperman c. kiállításon Hussam Halawa a menekülteket érintő sztereotípiák és hétköznapi szituációk ironikus feldolgozására vállalkozik. Fotósorozatának főszereplője Zupperman, a szír antihős, aki általában méltatlan munkákat kap, olykor a rossz parton köt ki és gyakran nézik terroristának. Valójában azonban egyetlen fegyvere a humor, amellyel az előítéletek ellen harcol és amelyet tudatosan használ megküzdési stratégiaként, a traumafeldolgozás eszközeként. Zupperman mindent megtesz, hogy beilleszkedjen, de olykor arra gondol, hogy még az űrbe is könnyebb lenne eljutnia, mint vízumot szereznie.
Hussam Halawa storyteller évekig dolgozott fotogáfusként és art directorként különböző divatanyagok elkészítésén. Saját művészeti projektjét, a Zupperman-t 2018-ban kezdte el Libanonban, miután elhagyta Szíriát. Fotóin és installációs munkáiban gyakran ötvözi a high-fashion motívumrendszerét a DIY esztétikával.
A kiállítás megtekinthető április 6-ig.
Ig: @hussamhalawa


//////ENG//////
Hussam Halawa: Zupperman
Opening: 14.03.2023. 7 pm
Opening speech by: Emese Mucsi, curator of Robert Capa Contemporary Photography Center

Project Zupperman by Hussam Halawa is an ironic take on daily refugee life in Lebanon and the globe. The story’s main character is Zupperman, the Syrian anti-hero who is often mistaken for a terrorist, sometimes lands on the wrong beach, and always ends up doing lousy jobs. In reality, his only weapon is humor, a coping mechanism to overcome struggles and trauma, which helps him fight classic conventions and prejudice. Zupperman tries his best to fit it, but sometimes he thinks that it is easier to visit space than to get a visa in a liveable country.
Hussam Halawa is a self-taught storyteller from Syria, who has worked on several fashion photography projects as a photographer and art director in the last few years. His artistic project, called Zupperman started in 2018 in Lebanon after many travels away from his home in Syria. In his artworks – photos and installations – he often combines DIY aesthetics with visual elements of high fashion.

The show is on view until 6 April.
Ig: @hussamhalawa