Bach titkok nyomában - Ábrahám Márta koncertje // Bach Mindenkinek Fesztivál

2023. március 18. (18:00)

Bach titkok nyomában
A Chaconne rejtett szívverése

Zenetörténeti jelentőségű Bach-felfedezéseit ismerteti, és a d-moll partitát (BWV 1004) hegedűn előadja Ábrahám Márta hegedűművész.

A „Bach titkok nyomában” című hegedűest műsorán J. S. Bach egyik legismertebb hegedűműve, a d-moll partita BWV 1004 csendül fel. A tételek szerkezeti felépítésébe rejtett arányok és zenei szimbólumok az örök szerelem és az elmúlás misztikumát ábrázolják zenei eszközökkel.

Az öt tételes mű keletkezését a zeneszerző életének legtragikusabb eseménye ihlette, Bach 1720-ban váratlanul elveszített feleségének, Maria Barbara Bachnak állít emléket. A gyász az emberi lélek legmélyebben átélt érzése, erősebb a szeretetnél is, amelyből fakad, s melyet a vállán visel mindhalálig.

Ábrahám Márta hegedűművész több évtizedes kutatómunka során jutott olyan felfedezések, zenébe rejtett üzenetek, titkok, kódok nyomára, amelyeknek még a létezéséről sem volt tudomása a zenetörténészeknek. Az előadás első felében Ábrahám Márta ismerteti a d-moll partita lenyűgözően izgalmas zenei-matematikai összefüggéseit, magyarázatokkal és zenei példákkal szemlélteti a Chaconne formájába ágyazott időspirál működését, az idő egyenletes haladásának emberi ésszel felfogható, ám egyben azon túlmutató, kozmikus léptékig táguló folyamatát. Az előadást követően Ábrahám Márta dedikálja újonnan megjelent Chaconne-kézikönyvét.

Johann Sebastian Bach: d-moll partita BWV 1004

Allemanda
Corrente
Sarabanda
Giga
Ciaccona

A koncertre a belépés ingyenes. Regisztrálni a regisztracio.eromuvhaz@gmail.com e-mail címen lehet.