GROW 2in1 tárgyalkotó workshop

2023. március 18. - 18.
GROW tárgyalkotó workshop
Időpont: 2023.március 18. szombat 10:00-13:30
Helyszín: 1075 Budapest Király u. 11. K11 Labor

A workshop célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a növeszthető, fenntartható anyagokkal, és képet kapjanak azok működéséről, karakteréről. A kurzuson szerzett ismeretek, tapasztalatok megfelelő alapot biztosítanak a biodesign különböző szegmenseiben való elmélyüléshez. Ezúttal az elméleti és “tapogatós” anyagismereti folyamatokon túl egy-egy funkcionális tárgyat is készítünk közösen micéliumból és bakteriális cellulózból.

Az esemény elején egy elméleti ismeretátadás történik, melynek keretein belül a résztvevők megismerkednek a biodesign fogalmával, a területhez kötődő legjellemzőbb módszerekkel, tudnivalókkal. Ezek a témák a bakteriális cellulóz (kombucha) és a micélium alapú növeszthető anyagok bemutatásán keresztül kerülnek ismertetésre. Az elméleti tudásátadást egy anyag bemutató követ, ami közvetlen, szenzoriális ismerkedést tesz lehetővé a különböző karakterű micélium- és bakteriális cellulóz alapú anyagokkal. A következő részben az anyagok növesztésének elindítása következik.
Itt a növesztő közeg összeállításával párhuzamosan praktikus, gyakorlati tippeket kapnak a résztvevők, amik segítik a későbbi önálló munkát a növeszthető alapanyagokkal. A workshop további részében kézműves eljárásokkal történik a funkcionális tárgyalkotás a növesztett bioanyagok segítségével. A bakteriális cellulózból különböző kézi technikával kivitelezésre kerül egy személyre szabható tárca. A micélium növesztéses technológiával pedig egy formába alakított tároló edény/tálka összeállítása történik meg. Ezzel saját tapasztalatot gyűjthetnek a résztvevők az ilyen anyagokból készült tárgyak használatával kapcsolatban.

A workshop végén kötetlen konzultációs lehetőséget biztosítunk és válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

Workshop vezetők:
Kis-Baraksó Alexandra fenntartható szemléletben alkotó terméktervező mérnök, a Manera Studio alapítója, jelenleg az MMA művészeti ösztöndíjasa, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének óraadó oktatója. A legfontosabbnak a tárgyalkotásban a kritikai megközelítéseket, a felfedezést és a kíváncsi természetet tartja, na meg persze az együttgondolkodást.
Márföldi Dóra, textilművész. Tanulmányait a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karán végezte Divat- és Textiltervezés mesterszakon, Textiltervezés specializáción. Jelenleg ugyanitt, a Divat Textil tanszéken óraadó tanársegédként dolgozik. Oktatói munkája mellett biodedignnal foglalkozik. Kutatási területe a fenntartható anyagtervezés micéliummal együttműködve.
A workshop díja: 20 000 Ft/fő
Regisztráció és befizetési határidő: 2023. március 15.
Regisztráció: https://forms.gle/zDrWxmKektLZ2VT3A