A nem-emberek hálózatai – Keresztes Balázs előadása Grinberg Daniella kiállításán

2023. április 21. - 21.
KERESZTES BALÁZS ELŐADÁSA GRINBERG DANIELLA TEREPMUNKA A LABORATÓRIUMBAN C. KIÁLLÍTÁSÁN

A nemzetközi hírű francia filozófus, antropológus és társadalomtudós, Bruno Latour fél éve, 2022 őszén hunyt el, nem egészen egy évvel azután, hogy magyar recepciója újabb lendületet vett a „Hibrid gondolkodás” című válogatáskötetének megjelenésével. Latour a science studies és a cselekvő-hálózat elmélet meglapozójaként ismert, munkássága egyaránt hatott a szociológiára, a politikaelméletre, a bölcsészettudományokra vagy az ökológiai gondolkodásra.

Latour gondolkodásának a pályája elejétől kezdve annak végéig központi eleme a nem-emberi cselekvők (nonhuman actors) szerepe a társadalmaink felépítésében. Olyan láthatatlan, látszólag jelentéktelen „tárgyak” működésének leírásával, mint a hidraulikus ajtóbehúzó, a fekvőrendőr vagy a légkondicionáló, Latour elemzései felfejtik annak a hálózatnak a szövetét, amelyben az emberi és a nem-emberi cselekvők szférája kibogozhatatlanul összefonódik. Ez vezeti el ahhoz a belátáshoz, hogy a korábban megszilárdult nem-emberi „természet” és emberi „társadalom” kettőssége helyett a hálózatok hibriditásáról, és a mindkét szférát egybefoglaló kollektivitásokról beszéljen, és ezzel végső soron minden olvasóját hozzásegíti az emberközpontú világkép árnyalásához.

Latour kiterjedt életműve, amelynek feldolgozása még mindig rengeteg munkát ad filozófusok és filológusok seregeinek, legalább annyira inspiráló a művészeti szcéna képviselőire. Grinberg Daniella a K11 Laborban rendezett „Fieldwork in the Laboratory” című kiállítása például Latour tudáselőállítással kapcsolatos elméleteiből merített inspirációt.

A kiállítás apropóján Keresztes Balázs, Bruno Latour fordítója, és a Hibrid gondolkodás című kötet egyik szerkesztője tart ismeretterjesztő előadást Latour gondolkodásáról, az elhangzottak pedig remélhetőleg párbeszédbe lépnek és összefonódnak a kiállított képekkel, hibrid művészeti-intellektuális tapasztalatot nyújtva minden érdeklődő résztvevőnek.

Keresztes Balázs – irodalomtörténész, fordító, szerkesztő. A Continental Literary Magazine vezető szerkesztője, az 1749 Online rendszeres szerzője, a KREA Design Iskola oktatója, valamint a Négy Fal Között Olvasókör alapítója. Bruno Latour életművével 2013 óta foglalkozik.