Harsány Patrícia: Cooking Plastic

2023. június 13. - 13.

Harsány Patrícia: Cooking Plastic
Megnyitó: 2023. június 13. 19:00

A vizet melegíteni kezdjük, majd a glicerint és a zselatint forráspont előtt belekeverjük. A folyadékot csomómentesre dolgozzuk és hozzáadunk egy csipetnyi pink pulóverszöszt. Ha összeállt, a mixtúrát formába öntjük és árnyékos helyen hűtjük. Másnap már felhasználható! De hogy pontosan mire? Ezzel és más, a bioplasztikok előállítását övező kérdésekkel foglalkozik a Cooking Plastic kiállítás, amelyen Harsány Patrícia ékszertervező anyakísérleteivel találkozhatunk egy interaktív installációs környezetben.

Harsány Patrícia általában az újrahasznosítás és a kisajátítás gyakorlatait alkalmazza, így született tárgyai az ékszer fogalmi határait kérdőjelezik meg. Legújabb kiállítása rendhagyó, hiszen nem a tőle megszokott tárgyakat vagy ékszerhelyzeteket láthatjuk, hanem kísérleti anyagmintákat – ezzel a tervező bepillantást enged a tárgyalkotás legelső fázisába. Harsány Patrícia az év elején három hónapot töltött a Basque BioDesign Centerben, ahol különböző bioplasztik anyagok receptjeit kutatta, melynek eredményeit most a K11 LABOR konyhává alakult kiállítóterében összegzi.

A bioplasztik, illetve a textilhulladékokból létrejött szintetikus anyagok készítése leginkább a főzésre, mint kreatív alkotói és gondolkodási folyamatra hasonlít – az arányok kikísérletezése, a receptek lejegyzése és a felhasznált segédeszközök mind a jól ismert konyhai folyamatokat idézik fel. Csakúgy, mint a zero-waste főzés, a bioplasztikok és az upcycling matériák előállítása is az „abból főzzünk, amink van” elvét követi: célja, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzunk, melyek kis ökológiai lábnyommal rendelkeznek és amelyekre korábban szemétként tekintettünk.

Kurátor: Viski Noémi
Installáció: Háló Veronika Róza
Grafika: Umlauf Adrienn

A kiállítási anyagok a Basque BioDesign Center támogatásával jöhettek létre.

Megtekinthető: 2023. 06. 13. – 2023. 07. 06.

Nyitvatartás: K: 10-18; Sze: 15:30-19; Csüt: 12-18