A VELÜNK ÉLŐ ERZSÉBETVÁROS // BESZÉLGETÉSEK A RÓTH MÚZEUM KERTJÉBEN

2023. július 15. (18:00)

Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Budapest 150 emlékévhez kapcsolódóan ‘A velünk élő Erzsébetváros’ címmel három alkalmas, vetítéssel egybekötött élő-történeti beszélgetés-sorozatot rendezünk a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kertjében. Ezeket az alkalmakat olyan erzsébetvárosi lakókkal tartjuk, akik különböző generációkat képviselnek. A résztvevők emlékei mentén közönség előtt elevenedik meg a velünk együtt élő és lélegző Erzsébetváros múltja és jelene. Kinek mit jelent a Nagykörút? Hogyan változott az évtizedek során (belső és külső) Erzsébetváros? Elénk tárul a 150 éves Budapest VII. kerületének gazdag és diverz története, amit ez alkalommal személyes emlékek és életutak mentén ismerhetünk meg.

Erzsébetvárosra mindig is jellemző volt a kismesterségek jelenléte. Kapualjakban, lépcsőfordulókban, pincékben, szuterénekben húzódtak meg az apró boltocskák, ahol a mesterek minden gondunkat, bajunkat megoldották, de legalábbis kísérletet tettek rá. Kint az utcán gyönyörűen munkált cégtáblák hirdették, hová, milyen ügyben lehet fordulni. A fodrász, a cipész, a kárpitos, a könyvkötő, az aranyműves, az ágynemű készítő, az asztalos és a többiek. Nem mellesleg közben lehetett beszélgetni, mert mindenki ismert mindenkit. Múló idő, letűnt világ. Vagy talán mégis van remény? Vendégeinkkel nem csupán a múltat idézzük meg, de a jelenről is beszélgetünk.

A júliusi alkalom résztvevői: Grünberger Gábor (művészi csillárkészítő), Mihalcsik Gyuláné (szabónő), Mihályi László (kárpitos mester) és Zoltán Tamás (ötvös-iparművész).

Moderál: Bóka László, az Erzsébetvárosi Hagyományápoló, Városvédő, -fejlesztő Kulturális Egyesület elnöke.

A beszélgetések előtt az érdeklődők tárlatvezetésen vehetnek részt a múzeum kiállításain.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Maximum létszám: 25 fő. Regisztáció itt. További információt a tárlatvezetésről a rothmuzeum@eromuvhaz.hu címen kérhet.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.

A programon a részvétel ingyenes!