ANALÍZIS (TÁRSASÁG) - #6. SZORONGÁS // Juhász Anna és Rácmolnár Lili

2024. április 26. (19:00)

Az Analízis (Társaság) - Irodalmi találkozások önmagammal Juhász Anna (irodalmár) és Rácmolnár Lili (pszichológus) sorozata a K11-ben.

Minden kornak megvan a maga jellegzetes pszichés betegsége, melyet az adott történelmi és társadalmi helyzet hív életre. Míg Freud korában a szexuális elfojtásokból eredő hisztéria volt a leggyakoribb, addig a ’70-es éveket a megelőző háborús idők miatt a depresszió korszakának tartják a pszichológusok. A miénk a szorongás lett.

Őrület, függőség, magány, szexualitás, betegség - az eddigi témáink az Analízis esteken mind szorongásban is testet ölthet; eltejtve azt, amivel igazán dolgoznunk kellene, helyette diffúz, alaktalan formában lopózva mögénk. A szorongás olyan téma, amitől abszolút távol megyünk, sokszor gyógyszerekkel csillapítjuk, pedig a megoldás mindvégig ott van előttünk: szembe nézni azzal, ami van.

A szorongás bizonyos mértékig minden emberi élet része; ahhoz, hogy ez elfogadható legyen, meg kell értenünk, hogy honnan és miért jön - mitől szorongunk, amikor szorongunk?

A sok traumával teli, több tekintetben nehéz XX. század irodalmi szempontból is tele van a traumákra reagált érzések verseivel, regényeivel - az ember elmagányosodásának, feleslegességének tudatát, és az ebből eredő akut szorongást Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Babits Mihály és Ady Endre is megfogalmazza. Van olyan szerző, Franz Kafka, akit egyenesen a szorongás írójaként aposztrofálnak - Kafka kettős életet élt: nappal dolgozott, éjjel pedig papírra vetette gyötrő fantazmagóriáit, szorongásait. A mindennapi életben jó humorú, megnyerő Kafka nem vetette meg az élet örömeit, irodalmi társaságokba járt, szerette a nőket, ám komolyabb kapcsolataiban szinte neurotikusan zavart volt. Elszigetelődött a környezetétől, magányosan, önmagába zártan élte életét, és írta műveit.

Világháborúk, veszteségek, halál, magány. Elszigetelődés, egyedüllét, kilátástalanság. A sorsélmény, a világból való kiesettség, a kihűlt világ József Attilánál is megjelenik, a szorongás háttere immár személyes jellegű is: vágyik a szeretetre és a másik ember közelségére, amit olyan korán elvesztített.
"Tovább nem ámítom magam,
nincsen ki megsegítsen,
nem vált meg semmi szenvedés,
nem véd meg semmi isten."

De ne csak a XX. századra gondoljunk - az irodalom hosszú évszázadok óta foglalkozik az emberi pszichével és az ezzel kapcsolatos problémákkal. A szorongás az egyik leggyakoribb pszichológiai probléma, amelyet az irodalom sokféleképpen ábrázol. És az életünkben is stabil helye van, bár amikor felbukkan legtöbbször igyekszünk nem tudomást venni arról, hogy belépett a mindennapjainkba. Hogy kezeljük a szorongást a XXI. században, ahol már a covid járvány és AI is belépett az életünkbe? Miként oldhatja a szorongásunkat egy irodalmi mű? Miképp kezelhetjük vagy küzdhetjük le az érzéseinket a félelem játszóterén?

Jegyár elővételben: 1.500 Ft, a program előtt a helyszínen: 2.500 Ft. Jegyek vásárolhatók a jegyx1.hu oldalon.