Tárlatvezetés Bóka Krisztina: Hazafelé című kiállításán

2024. április 30. - 30.
Tárlatvezetés Bóka Krisztina kiállításán
Időpont: 2024. április 30. 18:00
Helyszín: K11 Labor
A tárlatvezetésen Bóka Krisztina mutatja be a Hazafelé című kiállításán látható munkáit.
__
Bóka Krisztina egyéni kiállításán az otthon, az útkeresés és az átmenetiség fogalmait vizsgálja. Bemutatott munkáinak fő kérdései, hogy mit jelent az otthon, hol található meg, és ha nem ideális, akkor milyen alternatív formában teremtődhet meg. A kiállításon a bent és a kint váltakozó viszonyán, illetve az átmeneti lakóterek illékonyságát kifejező törékeny vagy áttetsző anyagokból készült műveken keresztül ismerjük meg a művész korábbi otthon-percepcióit.
Bóka a tanulmányai és szakmai érdeklődése miatt középiskolás korától különböző lakóhelyek között ingázik. Habár a költözés ily módon minden esetben saját döntéséből fakadt, az átmeneti állapot következményei rá is hasonlóképpen hatással vannak, mint az otthonukat szociális okokból elhagyni kényszerülőkre. Mit tehetünk, ha a nyugalommal, állandósággal és személyreszabhatósággal azonosított „otthon” fogalom nem valósulhat meg, mert tudjuk, tartózkodásunk csak időszakos? Hogyan hat egy fiatal felnőtt identitására az évekig tartó átmeneti lét?
A tárgyakhoz és terekhez való kötődés egyik alapja a tulajdonlás, Bóka is ezt választja megküzdési stratégiaként. A művész lenyomatokon keresztül veszi birtokba átmeneti lakóhelyeit: fotói egykori otthonainak ablakait örökítik meg, míg utcalenyomatokból építkező installációjával az idegen terekhez való kötődésre és emlékőrzésre tesz kísérletet.
Kurátor: Viski Noémi
A kiállítás megtekinthető 2024. május 2-ig nyitvatartási időben.
Nyitvatartás:
Kedd 10-18, Szerda 15.30-19, Csütörtök 12-18
____
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója szervezésében 2024-ben is megvalósul az Átlátás című kiállítássorozat, amely lehetőséget és támogatást biztosít a Stúdió pályakezdő tagjainak a bemutatkozásra. Az FFS egy belsős pályázat keretein belül hirdette meg a kiállítási lehetőséget a Stúdió tagjai között. A zsűri felkért tagjai a projektet befogadó galériák képviselői voltak: Viski Noémi, kurátor (K11 Labor), Mucsi Emese, kurátor (Capa Központ), Fekete Viktória, manager (Inda Galéria), Török Tünde, kurátor (Mymuseum), Cserna Endre, az FKSE Galéria és az Eidolon Center for Everyday Photography képviselője és Legát Franciska az FFS titkára. A zsűrizést követően öt alkotó került kiválasztásra, akik kurátoraikkal és a galeristákkal való szoros együttműködés során megvalósíthatják elképzeléseiket az „Átlátás 4” kiállítássorozat részeként.