Csodálatos barlangvilág rajzpályázat // Őskori alkotók

2024. június 01. (13:00)
A Speleo Myotis Barlangkutató, Természetjáró és Természetvédő Egyesület, a Magyar Karszt -és Barlangkutató Társulat (MKBT) és a K11 Művészeti és Kulturális Központ segítségével ismét ingyenes rajzpályázatot hirdet
Pályázati korcsoportok:
1. korcsoport: 7-8 éves diákok
2. korcsoport: 9-10 éves diákok
3. korcsoport: 11-12 éves diákok
Beérkezési határidő: 2024. április 30.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ez nem azonos a feladási határidővel, a határidőn túl beérkező pályaműveket idő hiányában nem tudjuk elbírálni!
Feladat: Időutazzunk, csak most nem a jövőbe, hanem a múltba! Sok-sok évvel ezelőttre, az őskorba, amikor még nem voltak autók, számítógépek, telefonok, robotok, modern eszközök, nem voltak még városok, sőt falvak sem, de még papucsot sem húzhattál a lábadra. Hunyd le a szemed, képzeld el, hogy csakis a természet vesz körül. Növények, hegyek-völgyek, patakok, tavak, cuki és veszélyes állatok, természeti jelenségek, mint eső, vihar, napsütés… Persze, nem vagy egyedül, mert szüleiddel élsz egy közösségben, sok más ősfelnőttel és ősgyerekkel egy hatalmas folyosókkal, termekkel, patakokkal, cseppkövekkel, kristályokkal teli zegzugos barlangban. Egy nap szüleid megengedik, hogy kidekoráld barlangi kuckód falát. Az otthonossá tett barlangszoba fala különös egyveleg, kitörölhetetlenül látszanak a természet gazdag formái. Mit rajzolnál, festenél? Egy különös álmodat? Egy elképzelt jövőt? Egy adott nap élményét? Fontos, hogy a rajzodon érezzük barlangban vagyunk!
Technikai követelmények:
- A/4-es méret (álló vagy fekvő kompozíció)
- Tetszőlegesen választott színes, vagy fekete-fehér eszköz (pl., filctoll, színes ceruza, monotípia, zsírkréta, pasztellkréta, akvarell, tempera; grafikai technikák: linómetszet, papír metszet stb.) vagy vegyes technika. A rajzlap síkjából jelentősen kidomborodó törékeny vagy lemorzsolódó részekkel rendelkező alkotásokat, fotómontázst, illetve a számítógépes grafikát kérjük mellőzni. A munkák egységes paszpartut kapnak, így keretezésük nem szükséges. Nagyobb méretet nem áll módunkban kiállítani.
A pályaművek beadási módja: Postai úton lezárt borítékban.
Cím: MKBT, Budapest, Pusztaszeri út 35. 1025
A borítékon kérjük feltüntetni: "Csodálatos barlangvilág rajzpályázat“
Kérjük, hogy a pályamű hátlapján szerepeljenek az alábbi információk: pályázó neve, pontos életkora (a pályamű készítésekor), az alkotás címe, technikája, szülő vagy felkészítő tanár neve, e-mail címe, (esetleg telefonszáma) az oktatási intézmény neve és címe.
Javasoljuk a linken megtalálható fejléc nyomtatott használatát. Kérjük, töltsék ki pontosan, ezen információk hiánya munkánkat jelentősen megnehezíti. 1 példányt elegendő kitölteni (fejenként).
Határidőn túl érkező, vagy más méretben készült rajzot nem áll módunkban elfogadni.
Kérjük a korhatár betartását is. Minden pályázó csak egy pályaművel vehet részt a versenyen. Csoportos munkákat nem tudunk díjazni. A munkákat alkotóművészekből és barlangászokból álló szakmai zsűri bírálja el. A legjobb 40 alkotásból és a díjnyertes munkákból eredményhirdetéssel egybekötött kiállítást rendezünk.
A kiállítás helyszíne:
K11 Művészeti és Kulturális Központ (1075 Budapest, Király utca 11.)
A kiállítás megnyitó időpontja: 2024. június 1. (szombat) 13:00 óra. A kiállításon 40 rajz szerepel: a 9 helyezett és 31 kiválogatott mű, melyek közül egy közönségdíjas. A helyezetteket és a kiállított művek alkotóit e-mailben értesítjük május 16-ig. A kiállítás június 15-ig tart. A pályaműveket később lehetőség szerint barlangász találkozókon is kiállítjuk.
Közönségdíj: Egy alkotást jutalmazunk közönségdíjjal, mely a kiállítás megnyitóján helyi szavazással dől el.
Díjazás: Minden helyezett (a közönségdíjas is) részt vehet egy ingyenes, szervezett overallos barlangtúrán, melyen képzett, tapasztalt túravezetők nyújtanak szakszerű segítséget. Időpont: szeptember, részletek később. Helyszín: Budapest, Mátyás-hegyi-
barlang. A túrához sisakot, fejlámpát az adott egyesület biztosít. A részleteket, időpontot, egyéb tudnivalókat később (e-mailben) egyeztetjük az érintettekkel.
Egyéb ajándékok: emléklap, barlangi belépő, barlanggal, természettel kapcsolatos kiadványok, denevéres ceruza, képeslap és egyéb meglepetések
Jogi feltételek: A pályázat benyújtásával a pályázó, illetve törvényes képviselője elfogadja a pályázati kiírás feltételeit, hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Speleo Myotis Barlangkutató, Természetjáró és Természetvédő Egyesület és az MKBT az általa kiválasztott műveket felhasználja, kiállítsa, közzétegye és internetes felületein feltüntesse a pályázó nevét, korát, helyezését és az alkotás címét. Egyéb adatokat harmadik személynek nem adjuk ki. A pályázó tudomásul veszi, hogy a pályamunkákat nem áll módunkban visszajuttatni.
További támogatóink: Archeopark, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, explo.hu, Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, Duna-Dráva Nemzeti Park, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, Karsztvízgazda Bt.
Egyéb információt Lénárt Ibolya és Kolumbán Zsuzsa nyújt barlang.myotis@gmail.com e-mail címen.
Jó munkát, eredményes felkészülést kíván a Speleo Myotis Barlangkutató Egyesület!