Kiállításmegnyitó: New. Art. Stúdió. A legendás underground ruhaműhely története

2024. június 17. (18:00)
New. Art. Stúdió. A legendás underground ruhaműhely története

✧ Megnyitó: 2024. június 17. 18:00
✧ Helyszín: K11 Labor (1075, Budapest, Király u. 11.)
A New Art Stúdió – egy bolt, egy ruha-műterem, Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás együttműködésében 1980–1988 között működött a Petőfi Sándor utca 11. udvarában. A visszaemlékezések szerint „nagyon kicsi és zsúfolt” helyiség nem pusztán üzlet volt, hanem a budapesti underground egyik központja. Az alapítók kísérletező, avantgárd jellegű öltözékeit, kiegészítőit az alternatív művészeti és zenei szcéna szereplői viselték. A tervezőknek egyfajta „laboratórium” volt, ahol nem csak anyagokkal, formákkal kísérleteztek, hanem „élő kirakatot”, divatsétákat, divatperformanszokat is szerveztek.
A New Art Stúdióra mindenki emlékszik, csakhogy mindenki másképp. Egyesek szerint New Wave Butik vagy New Age Stúdió volt a neve. „Mindenkinek volt onnan ruhája”, de senki sem tudja mi lett vele. Tárlatunk kísérlet arra, hogy a fennmaradt interjúk, újságcikkek, archív fotók és a kollektív emlékezet segítségével rekonstruáljuk a New Art Stúdió történetét és szerepét a ‘80-as évek budapesti undergroundjában.
A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Designelmélet mesterszakán indított képzés, a Designkurátori specializáció részeként, A kiállításrendezés elmélete és gyakorlata című kurzus keretében valósult meg Földi Eszter vezetésével.

✧ A megnyitón, köszöntőt mond Földi Eszter művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti intézetének oktatója, a kiállítást megnyitja Mészáros Zsolt művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa.

✧ A megnyitót vizuális installációval színesíti a let f(x) csapata.
✧ A kiállítás megtekinthető: június 17-től – július 6-ig, a kiállítótér nyitvatartási idejében

Nyitvatartás:
Kedd 10-18
Szerda 15.30-19
Csütörtök 12-18