A hazugság pszichológiai és kriminológiai aspektusai // Doszpot Péter és Antal Gábor előadása

2024. június 20. (19:30)

Mindenki hazudik. A kutatások szerint egy felnőtt ember átlagosan naponta egyszer-kétszer hazudik. Vagy így, vagy úgy. Kisebbet, vagy nagyobbat. Ügyesen, vagy ügyetlenül.

Vajon miért hazudunk mindannyian? Félelemből, védekezésből vagy épp manipulálni akarunk? A hazugság fogalma nagyon tág: az egyszerű szépítgetéstől, magyarázkodástól kezdve, az igazság elhallgatásán, letagadásán át, a valótlanságokon, durva hamisításokon keresztül egészen a szemérmetlen „pofán hazudásig” terjedhet. Az csak a helyzettől függ, hogy kinek hazudunk: párunknak, családtagjainknak, barátainknak, kollégánknak, tanárunknak vagy épp idegeneknek.

De kit is téveszt meg aki hazudik, önmagát vagy azt, akinek hazudik? Más a hazugság a hétköznapi élethelyzetekben és más egy bűnügyi helyzetben?

A párkapcsolatokban sok esetben az irreális elvárások, az egymásnak megfelelni vágyás vezet a finomítgatáshoz, az apró füllentéshez, a megtévesztéshez. Vajon másként hazudnak egymásnak a férfiak és a nők? A bűnüldözésben alapvető igény az igazság kiderítése, a hazugság leleplezése, de lehet hinni a gyanúsítottaknak? Pontos a személyleírás, amit a tanú adott? A tanúvallomások mindig hihetők? Egy tapasztalt gyilkossági nyomozó észreveszi a hazugságot és képes sarokba szorítani a gyanúsítottat? Segíthet-e poligráf? Átverhető?

100 ember közül 15 olajozottan, szorongás nélkül hazudik. Ők a hazugságok igazi mágusai, akik nemcsak bármelyikünket, de akár a rendőrnyomozókat, az igazságszolgáltatást is simán megtévesztik, félrevezetik. Melyek a megtévesztés, a manipuláció legjellemzőbb tulajdonságai?

Doszpot Péter, korábbi gyilkossági főnyomozó és Antal Gábor krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus közös előadásán tiszta vizet önt a pohárba a hazugsággal kapcsolatban! Nemcsak a hazugság lélektanával ismertetnek meg, de megtörtént, izgalmas és rejtélyes eseteket is bemutatnak.

"Csakis őszintén!”

Ez egy jótékony célú előadás, a két előadó lemond a tiszteletdíjáról. Aki erre az előadásra jegyet vesz, egy Murányi utcai ház rossz tetőjének a felújítását támogatja. Így egyszerre hallhat/láthat egy érdekes pszichológiai-kriminológiai előadást, és ugyanakkor támogathat egy hasznos közösségi ügyet is! Köszönjük szépen, ha jegyet vesz rá!

Jegyek elővételben személyesen, készpénzben 2.500 Ft/db áron vehetők az alábbi helyeken:

  • Rokfort Home Kft.: 1054 Bp. Zoltán u. 7. Hétfő-péntek 9.00-17.00-ig.
  • Izzócenter: Bp. III. ker. Bécsi út 67. Földszinten az udvarban. Hétfő-péntek 10.00-17.00-ig.

Vagy az előadás napján a helyszínen személyesen a K11-ben: készpénzben 3.000 Ft/db áron.